[...] salbutamol, formoterol, terbutalina), środkami działającymi pośrednio (efedryna), białkiem serwatkowym, a także podając mało przetworzoną żywność (np. chleb pełnoziarnisty, owsianka, surowe owoce, warzywa, wołowina, indyk, kurczak, migdały, orzechy itd.). Z badań wynika, iż zarówno trening siłowy, aerobowy, jak i interwałowy mogą być skuteczne [...]
[...] (przy zaburzeniach glikemii do godziny 13:00 -14:00, później posiłki białkowo-tłuszczowe), np. ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Taka ilość węglowodanów, aby zmieścić się w bilansie energii (rozpiętość wynosi od 4 do 10 g węglowodanów na kg masy ciała). Dobierasz kaloryczność tak, aby być na [...]
[...] miejsce. Kiedy z niej korzystać? w dni, kiedy nie masz ochoty na mięso i nie wiesz czym uzupełnić białko kiedy masz ochotę na posiłek, który nie ma zbyt dużo białka np. owsianka – dodając miarkę odżywki otrzymujesz posiłek z zawartością białka w swoim ulubionym smaku kiedy masz mało czasu na tradycyjny posiłek - wrzucasz banana i odżywkę do [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
[...] mięśni, co sprzyja budowaniu masy i siły. Odżywkę białkową możesz spożywać zarówno osobno w formie koktajlu, jak i jako dodatek do innych potraw, takich jak naleśniki czy owsianka. Warto ją mieć przy sobie szczególnie w sytuacji, gdy nie ma się możliwości spożycia pełnowartościowego posiłku bogatego w naturalne białko. Wyobraź sobie, że jesteś [...]
[...] niekorzystnym zmianom w ustroju (oraz długofalowo skraca życie). Jakie są źródła węglowodanów? Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić trochę pieniędzy sprawdzi się klasyczny ryż biały czy zwykły makaron (mają one mniej korzystny wpływ na glikemię, za to lepszy na [...]